Žampionová polévka se sýrem
Suroviny
- 500 g Žampiony čerstvé
- 300 g Sýr smetanový tavený 45%
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Pažitka
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 7.5 dl Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 402 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 27 g
- Sodík 942 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 15.4 mg
- Draslík 723.1 mg
- Vláknina 7339.8 mg
- Vitamín A 7339.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.6 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme na jemno.
-
2
Žampiony omyjeme pod studenou vodou, necháme v sítu okapat, pokrájíme na tenké plátky. Petrželku a pažitku opláchneme, nasekáme na jemno, polovinu smícháme v misce se sýrem.
-
3
V hrnci rozehřejeme máslo, necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Pak přidáme žampiony, promícháme, na prudkém ohni 5 minut dusíme. Přilijeme zeleninový vývar, promícháme, přivedeme k varu, vmícháme sýr s bylinkami a vaříme dalších 5 minut. Polévku občas zamícháme, dochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí.
-
4
Polévku podáváme posypanou zbylou pažitkou a petrželkou, vhodnou přílohou je pečivo.