Mezinárodní kuchyně

Vydejte se za poznáním řecké kuchyně

Publikováno: 14.05.2012
Řecko patří v současné době mezi jednu z velice často navštěvovaných a vyhledávaných destinací. Je to nejen kvůli bohatému výskytu pamětihodností, písečným plážím a překrásné mořské hladině, ale také díky místním tavernám, osobité tamní kultuře a výtečnému kulinářství. Ne nadarmo jsou Řekové označováni na prvotřídní gurmány a jejich kuchyni objevil v evropských státech pravděpodobně každý z nás. Málokdo by neznal pojmy jako gyros, tsatsiki a další.

Již dlouhá staletí jsou místní obyvatelé považováni za mistry svého kuchařského umění. Pakliže vejdete do jakékoliv taverny, jak jsou místní hospůdky označovány, čeká na Vás poměrně bohatý výběr pokrmů, kterému bezpochyby dominují především ryby, jehněčí a skopové maso nebo sýry. Nejčastějším doplňkem je čerstvé ovoce, výrazné koření a také sklenka řeckého vína či lahodného pivního moku. Nejpoužívanější a pro Řecko naprosto typickou přísadou většiny jídel, potažmo salátů, je olivový olej.

Masové pochutiny

Význam nejznámějšího slova „gyros“ pravděpodobně nemá cenu sáhodlouze vysvětlovat. Jde o vepřové nebo jehněčí grilované maso, které je postupně odkrajováno a podáváno s bílým chlebem či jinou kombinací pečiva, salátů a dalších příloh. Poměrně populárním pokrmem je také „souvlaki“, který je připravován z jehněčích kousků masa, marinovaných ve speciální omáčce, napíchaných na špejli a opékaných na grilu.

Řecké saláty, ryby a další kulinářská tajemství

Vzhledem k tomu, že je Řecko obklopeno nekonečnou mořskou hladinou, je přísun ryb pravděpodobně nejhlavnějším zdrojem potravy. Nejčastěji na svém talíři objevíte krevety, langusty, chobotnice a nejrůznější druhy ryb, které jsou přichystány na mnoho způsobů. Běžným doplňkem je řecký salát, kterému vévodí především zelenina, balkánský sýr a osobitá zálivka utvořená z olivového oleje. Opravdovou pochutinou je bezpochyby „musaka“, která vzniká z několika vrstev nakrájených brambor, lilku a mletého masa. To vše pod pokličkou smetanové a sýrové omáčky.

Zásady stolování řeckého národa

„Jiný kraj, jiný mrav“. Ne nadarmo se praví toto pořekadlo, jež platí i v této zemi. Řekové se totiž vymykají dobou stravování hlavního jídla, respektive většího množství potravin. Tato doba nenastává v poledne, jako u většiny národů, ale až v pozdnějších večerních hodinách, kdy přichází na řadu příjemné posezení s přáteli a bohaté stolování. Vzhledem k místnímu klimatu je nejideálnějším místem stravování především venkovní prostředí, které můžete okořenit věhlasným pivem Mythos nebo výběrem těch nejlepších řeckých vín.

Příjemným a pravidelným završením těchto labužnických okamžiků je lahodná turecká káva s označením „metrio“, která je obohacena o sladký zákusek. No uznejte sami, lze snad odolat řecké kuchyni, místním specialitách a tamní atmosféře?


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty