Český knedlík

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Mouka pšeničná hrubá
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Žemle tuková
  • 2 l Voda pitná
  • 2.5 dl Mléko polotučné
  • 1 dl Minerální voda perlivá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 513 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 221 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 191.4 mg
  • Draslík 16.4 mg
  • Vláknina 4800 mg
  • Vitamín A 4800 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozmícháme žloutky v mléce a sodovce. Vlijeme do připravené mouky, osolíme a vypracujeme řidší těsto, které později zhoustne. Těsto necháme asi půl hodiny odpočinout.

  • 2

    Potom přidáme na kostičky nakrájené žemle (nejlépe starší nebo mírně zatvrdlé), promícháme a těsto rozdělíme na 3 díly.

  • 3

    Každý díl si položíme na moukou vysypané prkénko a vytvoříme podlouhlý knedlík. Knedlíky sesuneme z prkénka do vroucí osolené vody.

  • 4

    Vaříme je přiklopené a po chvilce var zmírníme. Knedlíky opatrně odddělíme ode dna.

  • 5

    Po 15 minutách varu je ve vodě obrátíme. Vaříme je celkem asi 25-30 minut.

  • 6

    Nakrájené žemle můžeme také osmažit na másle a vychladlé je přidat do těsta.

Komentáře k receptu