Vánočka

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 42 g Droždí
  • 50 g Mandle plátky
  • 50 g Hrozinky
  • 150 g Tuk Hera jedlý
  • 50 g Mandle
  • 120 g Cukr moučkový
  • 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 ml Mléko plnotučné
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 507 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 189 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 173.6 mg
  • Draslík 203.1 mg
  • Vláknina 5634.5 mg
  • Vitamín A 5634.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 63.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z droždí, části mléka a lžičky cukru připravíme kvásek, zbylé přísady částečně zpracujeme a přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru. Hněteme tak dlouho až vznikne vláčné tužší těsto. Necháme vykynout.

  • 2

    Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílu a každé rozválíme na delší váleček. Spodní díl pleteme ze 4, prostřední ze 3 a vrchní stočením 2 pramenů. Spodní díl přeneseme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem, taktéž střední a zakončíme horním spleteným pramenem, jehož konce podsuneme pod okraj vánočky.

  • 3

    Celý povrch potřeme zbylým vejcem a posypeme mandlovými lupínky.

  • 4

    Pečeme v el.troubě při 180°C asi 20 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při 160°C.

  • 5

    Po upečení pocukrujeme.

Komentáře k receptu