Platýs s rýží a cuketami
Suroviny
- 250 g Rýže loupaná
 - 600 g Platýz - filety
 - 150 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 500 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
 - 2 ks Cuketa
 - 1 ks Bazalka
 - 1 ks Paprika červená
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 0.8 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.09 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 462 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 326 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 53 g
 - Cholesterol 91.8 mg
 - Draslík 667.3 mg
 - Vláknina 4620 mg
 - Vitamín A 4620 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.1 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 43.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Propláchnutou rýži uvaříme v 500 ml osolené vody, 5 minut před koncem varu přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou papriku.
 - 
                                2
Omyté cukety pokrájíme na nudličky a necháme blanšírovat v osolené vodě asi 3 minuty.
 - 
                                3
Rozpustíme 3 lžíce másla, vmícháme hořčici a zvolna přiléváme smetanu. Omáčku dochutíme pepřem a špetkou cayenského pepře.
 - 
                                4
Filety omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na zbylém másle.
 - 
                                5
Připravenou cuketu osmažíme v rozpáleném oleji, osolíme, opepříme a ochutíme lístky bazalky.
 - 
                                6
Na talíře upravíme porce ryby, cuketu, rýži a přelijeme omáčkou.