Velikonoční beránek

Publikováno: 04.11.2015
V minulosti se v neděli před velikonočním pondělím peklo jehněčí maso. Chudší lidé si ho ale nemohli dovolit a tak si upekli alespoň sladkého beránka. Zda to tak opravdu bylo, nevíme, ale tradice se dodržuje dodnes.

Tradici pečení sladkého velikonočního beránka má několik vysvětlení, ale důležitější asi je, že se zachovala až do současnosti. Klasický beránek se připravuje nejčastěji z některého druhu sladkého těsta, do kterého se mohou přidat i rozinky, jemně nasekané mandle nebo kandované ovoce. Na upečeného beránka se může nanést čokoládová nebo jiná poleva a kolem krku by mu neměla chybět mašle…

Velikonoční beránek by se měl podle tradice péct na Boží hod velikonoční – tedy poslední neděli před velikonočním pondělím, kdy se chodí s pomlázkou na koledu. Den předtím, o bílou sobotu, se peče velikonoční mazanec, který může mít i podobu věnce.

 

Vše začíná u formy

Formy na velikonočního beránka jsou k dostání v mnoha velikostech, tvarech ale i materiálech. Původní byly kameninové a litinové se smaltovaným povrchem, pak se začaly vyrábět formy keramické, z hliníkové slitiny a dokonce i ze skla, nejmodernější jsou ze silikonu. Některé typy jsou jednoduché a zadní část upečeného beránka je pak plochá, používají se ale i formy dvojdílné.

Původní litinové nebo kameninové formy se v mnoha domácnostech často předávají z generace na generaci, pokud si ale pořizujete formu novou, je dobré upéct alespoň jednoho „zkušebního“ beránka ještě před Velikonocemi.

Všechny formy mimo silikonových musíte před naplněním těstem důkladně vymazat máslem nebo tukem a pak vysypat hrubou moukou, krupičkou nebo velmi jemně umletou strouhankou. Pozornost je potřeba věnovat především krajním částem, hlavě, očím, ouškům…

Těsta by v jednodílné formě nemělo být víc než do dvou třetin, protože většina těst pečení nabývá na objemu. U dvojdílné formy se plní celá spodní část.

 

Nejčastěji používaná těsta

Velikonoční beránek je ve své podstatě bábovka, která má jiný tvar a po upečení se ještě zdobí. Nejčastěji používanými druhy těsta je piškotové, třené a kynuté. Poměrně často se těsto obarvuje kakaem nebo nastrouhanou čokoládou, někdy se do něj přidává strouhaný kokos, rozinky, kandované ovoce, jemně nasekané mandle nebo ořechy.

Piškotový beránek

Piškotové těsto je jednoduché. Skládá se z vajec, polohrubé mouky, krupicového cukru a horké vody. Množství je nutné přizpůsobit velikosti formy, nejjednodušší základní poměr je

  • 4 vejce
  • 4 lžíce horké vody
  • 200 gramů mouky
  • 200 gramů cukru

Postup přípravy těsta není vůbec složitý a vládne ho opravdu každý. Vejce se rozklepnou, žloutky oddělí od bílků a z bílků se vyšlehá tuhý sníh. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a v průběhu šlehání postupně přidáváme horkou vodu. Když má pěna bílou barvu a je krémovitá, přimícháme do ní opatrně sníh z bílků.

Těsto se může obarvit přidáním kakaa a ochutit vanilkovým cukrem i citronovou šťávou. Místo části mouky můžete přidat vanilkový nebo kakaový pudinkový prášek, jemně mleté mandle nebo ořechy, nic nepokazíte ani rozinkami.

Beránek z třeného těsta

Třené těsto se na pečení beránka používá asi nejčastěji. Množství surovin je i v tomto případě samozřejmě nutné přizpůsobit velikosti formy, základní poměr je¨

  • 4 vejce
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 200 gramů cukru krupice
  • 2 deci oleje
  • 2 deci mléka
  • 1 balíček prášku do pečiva

Než začnete míchat těsto, rozklepnete vajíčka, oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšleháte tuhý sníh. Pak v míse utřete žloutky, olej a cukr do pěny, přilijete mléko a postupně přimícháte mouku s práškem do pečiva, nakonec opatrně přidáte ještě sníh z bílků. 

Prášek do pečiva je možné nahradit práškem do perníku, místo části mouky je možné použít jemně mleté ořechy nebo vanilkový, případně kakaový pudinkový prášek. Pokud nechte použít olej, nahradíte ho máslem nebo tvarohem. K ochucení použijte rozinky, jemně nasekané mandle nebo kandované ovoce. 

Beránek z kynutého těsta místo mazance

Beránek z kynuté těsta se nepeče tak často, jako z těsta třeného nebo piškotového, může ale být zajímavou alternativou za kynutý velikonoční mazanec.

Na kynutého beránka je nejlepší jemnější kynuté těsto, kypřené klasickým droždím. Po vykynutí se těsto vloží do vymazané formy, nechá dokynout a pak teprve upeče. I kynuté těsta je samozřejmě možné ochutit rozinkami, mletými mandlemi nebo kandovaným ovocem.

Kynutý beránek může být i plněný. Z těsta vyválíte plát, rozložíte na něj připravenou náplň, plát svinete a vložíte opatrně do formy, kde ho ještě upravíte. Náplň může být z máku, tvarohu, povidel nebo kakaa smíchaného s krupicovým cukrem.

 

Pečení  beránka

Beránek se peče v troubě, předehřáté na 180 až 200° Celsia přibližně 45 až 60 minut. Upečení se snadno pozná dřevěnou špejlí, kterou zapíchnete v nejvyšším místě. Pokud na ní po vytažení není těsto, je beránek upečený.

U jednoduchých forem je potřeba hlídat, aby se některé tenčí části, jako je například hlavička, nepřipálily. Spálení je možné zabránit přikrytím alobalem nebo pečícím papírem.

Formu s upečeným beránkem vyndáte z trouby a necháte chvíli vychladnout, pak beránka opatrně vyklopíte na rovnou plochu. Beránek se z formy snadněji vyklopí, když formu položíte na utěrku, navlhčenou studenou vodou.   

 

Zdobení velikonočního beránka

Upečený vychladlý beránek se dá zdobit mnoha způsoby. Beránek z tmavého těsta se jen pocukruje nebo potře bílou polevou, z bílého těsta se potírá polevou čokoládovou. Pokud chcete, aby byl skutečně hodně ozdobený, můžete mu ze šlehačky nebo sněhu z bílků udělat cukrářskou zdobící soupravou kudrlinky.

Beránka můžete i naplnit. Od shora dolů nebo napříč ho prostě jen opatrně rozkrojíte, řez potřete krémem a pak obě poloviny opět spojíte.

Na konec beránkovi z mandlí nebo rozinek uděláte oči a z lískového oříšku nos, kolem krku mu uvážete barevnou stužku, a pokud chcete být naprosto dokonalí, připevníte na ni ještě rolničku…

 

Nejlepší recepty

Vybrali jsme pro vás i několik receptů. Pokud by vám žádný z nich nevyhovoval, pak vás určitě  další recepty na velikonočního beránka uspokojí a toho svého si podle některého upečete. .

 

Jemný velikonoční beránek

Beránek, kterého dokáže připravit každý - a je jemný, nadýchaný, chutný…

Suroviny

na těsto

  • 250 gramů polohrubá mouka
  • 200 gramů cukru krupice
  • 6 vajec
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • citronová šťáva
  • nastrouhaná citronová kůra

do pečící formy

  • máslo
  • hrubá mouka

na polevu

  • 100 gramů cukru moučka
  • 1 vaječný bílek
  • citronová šťáva

na ozdobu

  • 2 celé mandle
  • 1 lískový oříšek

Postup:

Čtyři vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšleháte tuhý sníh.

Do mísy rozklepnete dvě zbylá vajíčka, přidáte žloutky, krupicový i vanilkový cukr, podle chuti citronovou šťávu i nastrouhanou kůru a vše vyšleháte do pěny. Pak pomalu a opatrně postupně vmícháte mouku a sníh z bílků.

Pečící formu vymažete máslem a vysypete hrubou moukou, pak do ní nalijete těsto.

Beránka upečete v troubě při 190° Celsia do zlatova a z formy ho vyklopíte ještě horkého.

Připravíte si polevu. Bílek vyšleháte s moučkovým cukrem a postupně do polevy přimícháte podle chuti citronovou šťávu.

Vychladlého beránka potřete polevou, z mandlí nebo větších rozinek uděláte oči a z lískového oříšku nos.

Ze stejného těsta můžete upéct třeba i zajíčka nebo rybu

 

Dietní velikonoční beránek

Držíte dietu, obáváte se velikonočních kalorií a přesto by jste se neradi ošidili? Upečte si dietního beránka.

Suroviny:

  • 750 gramů polohrubé mouky
  • 250 gramů rostlinného tuku
  • 60 gramů umělého sladidla
  • 75 gramů škrobové moučky
  • 50 gramů mletých mandlí
  • 2 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • sůl

Postup:

Mandle umelete, krátce je osmahnete na malém množství rozpáleného tuku a necháte vychladnout. Vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšleháte tuhý sníh. Sníh osladíte umělým sladidlem, přimícháte do něj opražené mandle a mouku, pak přidáte škrobovou moučku a kypřící prášek a vše mírně osolíte. Tuk necháte rozpustit a přimícháte ho do těsta.

Těsto přendáte do vymazané a moukou vysypané formy, beránka pečete v troubě, předehřáté na 180° Celsia přibližně 20 minut až půl hodiny. Z mírně vychladlé formy beránka vyklopíte a po úplném vychladnutí ho ozdobíte.

 

Velikonoční beránek s banánového těsta

Trochu jiný beránek, ale proč péct každý rok stejného?

Suroviny:

  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 250 gramů cukru krupice
  • 250 gramů tuku
  • 250 gramů rozmixovaných banánů
  • 4 vejce
  • 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup:

Vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků ušleháte tuhý sníh. V míse utřete tuk a cukr do pěny, pak do ní postupně vmícháte žloutky, rozmixované banány a mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Na závěr opatrně přimícháte sníh z bílků.

Těsto nalijete do vymazané a moukou vysypané formy a upečete v troubě při 180° Celsia do zlatova.

Pokud se rozhodnete pro polevu, je v tomto případě nejlepší bílá, oči a čumáček můžete udělat třeba z kousků čokolády.

 

 

V průběhu pečení můžete udělat radost svým přátelům a známým – pošlete jim velikonoční přání

 


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty