Garnáti s omáčkou romesco

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 g Paprika sterilovaná
  • 900 g Garnát obecný
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Rajčata
  • 2 ks Chilli paprička
  • 1 špetka Sůl
  • 4 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Mandle
  • 0.2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný
  • 2 polévková lžíce Oříšky piniové
  • 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 312 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 1226 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 309 mg
  • Draslík 413.9 mg
  • Vláknina 2934.7 mg
  • Vitamín A 2934.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.2 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Garnáty vyloupeme, ale necháme jim ocasy, vyjmeme tmavou žílu. Smícháme se 1/4 lžičky soli a dáme na 30 minut do lednice.

  • 2

    Omáčku si připravíme tak, že předehřejeme troubu na 200° C. Stroužky česneku zabalíme do alobalu a položíme spolu s rajčetem a chilli papričkou na plech a pečeme asi 12 minut ve vyhřáté troubě. Na ten samý plech rozprostřeme mandle a oříšky a pečeme další 3-5 minut. Necháme vychladnout.

  • 3

    Mandle a oříšky přesypeme do mixéru či kuchyňského robota a rozmixujeme najemno. Přidáme vymačkané stroužky česneku a rajče bez slupky. Chilli papričky nařízneme a zbavíme semen, dužinu přidáme do mixéru. Přidáme dosucha otřené nakládané papriky, přilijeme olej, ocet, sůl a 2 lžíce vody. Rozmixujeme dohladka, aby vznikla nadýchaná pěna. Necháme 30 minut odpočinout.

  • 4

    Ve větší pánvi rozpálíme olej a 5 minut na něm smažíme garnáty, dokud se nesvinou a trochu nezrůžoví. Podáváme s omáčkou, do níž je budeme namáčet.

Komentáře k receptu