Jemný makový koláč
Suroviny
- 100 g Cukr krupice
- 200 g Tuk
- 50 g Tuk
- 160 g Cukr krupice
- 50 g Hrozinky
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 650 g Sýr sójový - Tofu
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Sůl
- 2 balení Náplň maková
- 1 polévková lžíce Sójový nápoj
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 395 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 21 g
- Sodík 99 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 145.3 mg
- Draslík 82.2 mg
- Vláknina 4511.5 mg
- Vitamín A 4511.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme mouku, prášek do pečiva, citrónovou kůru, cukr, sůl, vanilkový cukr, rostlinný tuk, vejce a vypracujeme křehké těsto. Zabalíme do fólie a necháme 30 minut v chladu.
-
2
Rostlinný tuk rozpustíme v rendlíku a necháme trochu vychladnout. Tofu nakrájíme na kousky a rozmixujeme, hmotu přendáme do mísy, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce, pudinkový prášek se smetanovou příchutí, vanilkové aroma, rozehřátý tuk a pomocí šlehače vytvoříme hladkou hmotu.
-
3
Makovou nápň smícháme s vejci a rozinkami. Plech potřeme tukem, vyložíme dvěma třetinami těsta, rovnoměrně potřeme krémem z tofu a koláč předpékáme v předehřáté troubě na 175°C asi 10 minut.
-
4
Mezitím vyválíme ze zbylého těsta placku a rádýlkem jí pokrájíme na proužky silné asi 1 cm. Koláč vyndáme z trouby, na krém rozetřeme rovnoměrně makovou náplň a z proužků těsta vytvoříme na povrchu mřížku.
-
5
Smícháme žloutek, sójový nápoj a proužky těsta potřeme. Koláč dopékáme v troubě asi 35 minut.