Tvarohové těsto na pečivo i knedlíky

Publikováno: 27.11.2013
Tvarohové těsto je jednoduché a rychlé. Používá na především na typické české ovocné knedlíky, ale je z něj možné i upéct například vynikající plněné záviny nebo taštičky.

Tvarohové těsto je velmi oblíbené na ovocné knedlíky, které se v létě připravují s čerstvým ovocem, v zimě pak s ovocem zmraženým nebo kompotovaným. Z tvarohového těsta v poněkud jiném složení surovin, než které se používají na knedlíky, se pečou i plněné záviny nebo taštičky.  Receptur na tvarohové knedlíkové těsto je mnoho, liší se hlavně v druhu a množství surovin. Příprava všech je ale většinou velmi podobná a jednoduchá. 

 

Postup při přípravě tvarohového těsta

Tvarohové těsto na vařené ovocné knedlíky

Suroviny

  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 100 gramů hrubé nebo polohrubé mouky
  • 1 vajíčko
  • 1 decilitr mléka
  • špetka soli

Zpracování těsta

V míse ušleháme tvaroh a vajíčkem. Osolíme ho, přimícháme mouku a mléko a vypracujeme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout. 

Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a nakrájíme z něj čtverečky podle velikosti ovoce. Z těsta můžeme také vytvořit váleček, který nakrájíme na stejně velké kousky, které pak roztáhneme nebo rozválíme do čtverce.

Příprava ovoce na náplň knedlíků

Čerstvé ovoce opláchneme studenou vodou, menší (třešně, jahody) necháme oschnout, větší (meruňky, švestky) osušíme, případně z něj odstraníme pecky.

Zmrazené ovoce nerozmrazujeme, jen ho otřeme a ihned zabalíme do těsta a vaříme. Rozmrazováním by ovoce zvlhlo a od něj by zvlhlo i těsto.

Ovoce zabalíme do nakrájené těsta a kraje pevně spojíme. Knedlíky mohou mít různé tvary podle druhu ovoce.

Vaření knedlíků

Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme je podle velikosti pět až osm minut. Vyndáváme je děrovanou naběračkou nebo sítem. Vždy nejprve vyndáme jeden knedlík , rozkrojíme ho a zjistíme, zda je dobře provařený.

Knedlíky plněné zmrazeným ovocem vaříme delší dobu.

Servírování

Čerstvě uvařené knedlíky jsou nejchutnější, prochladlé ztrácejí kyprost. Pokud je ohříváme, pak jenom v páře.

Knedlíky se přelívají rozpuštěným nepřepáleným máslem.

Nejvhodnější na posypání knedlíků je nastrouhaný tvaroh nebo práškový cukr, použít se může i cukr smíchaný s mletým mákem nebo skořicí, případně na tuku lehce osmahnutá strouhanka.

Tvarohové těsto na pečení a smažení

Suroviny

  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 350 gramů hrubé nebo polohrubé mouky
  • 250 gramů tuku - Hera
  • 1 vaječný žloutek
  • špetka kypřicího prášku do pečiva

Zpracování těsta

V míse smícháme tvaroh, mouku, Heru, žloutek a kypřicí prášek a vypracujeme vláčné těsto.

Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše a nakrájíme podle požadovaného výsledného tvaru a velikosti - čtverečky nebo obdélníčky na šátečky, větší obdélníky na záviny apod. Doprostřed rozložíme náplň, rohy přeložíme k středu a spojíme, případně zabalíme závín. Náplň může být ovocná, maková…

Pečení

Připravené pečivo rozložíme na vymazaný plech nebo pečicí papír a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vkládáme do trouby, předehřáté na180°Ca pečeme pomalu do červena. Upečené necháme zvolna vychladnout a pak teprve pocukrujeme.

Smažení

z těsta vytvoříme kuličky, válečky nebo placičky a ty smažíme ponořené v rozpáleném oleji do zlatova. Ihned po odkapání přebytečného oleje je obalíme například ve vanilkovém cukru.

Rady pro přípravu, vaření a pečení tvarohového těsta

Tvaroh do těsta by měl mít před smícháním s ostatními surovinami pokojovou teplotu.

Vaření i pečení z tvarohového těsta je poměrně rychlé, proto neodcházíme od sporáku nebo trouby a průběh kontrolujeme.

Tvarohové těsto pro vaření i pečení se připravuje velmi jednoduše a rychle. Receptů na přípravu těst z tvarohu je samozřejmě také značné množství, liší se od sebe ale většinou jen v množství surovin - jejich složení je téměř stejné.

 


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty