Vaflové těsto nejen na vafle

Publikováno: 27.11.2013
Vaflové těsto se v základní podobě pro pečení vaflí připravuje poměrně jednoduše a rychle. Jsou ale i recepty na vaflová kynutá těsta, kterých příprava trvá delší dobu. Z nich je možné upéct mnoho druhů cukroví.

Vaflové těsto se připravuje poměrně jednoduše a pečení je rychlé, s delší přípravou je nutné počítat u těsta kynutého. Ze základního nekynutého těsta se pečou vafle, z kynutého různé cukroví. Vaflové těsto je ve většině receptur v podstatě tuhé linecké těsto s přísadami jemně mletých ořechů nebo kokosu.  

Postup při přípravě vaflového těsta

Základní vaflové těsto nekynuté

Ideální těsto na pečení vaflí.

Suroviny

  • 35 gramů moučkového cukru
  • 50 gramů másla
  • 150 gramů hladké mouky
  • 2,5 decilitru mléka
  • 1 vejce  
  • lžička kypřicího prášku do pečiva

Zpracování těsta

V misce rozšleháme vajíčko a postupně k němu přidáme mléko, cukr, mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a nakonec měkké máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme alespoň 30 minut, ideálně ale hodinu, odležet.

Kynuté vaflové těsto

Na pečení vaflí, ale především na pečení různých druhů cukroví - rohlíčky i jiné tvary, může se i péct ve formičkách.

Suroviny

  • 25 gramů krupicového cukru
  • 50 gramů másla
  • 280 gramů polohrubé mouky
  • 0,75 decilitru mléka
  • 1 vejce  
  • 20 gramů droždí
  • špetka soli
  • lžička vanilkového cukru

Zpracování těsta

Z vlažného mléka, droždí, poloviny cukru a lžíce mouky připravíme kvásek. Zbývající mouku, cukr a sůl nasypeme do mísy, doprostřed dáme kvásek, rozpuštěné máslo, rozšlehané vejce a vanilkový cukr. Vše důkladně propracujeme do hladkého těsta, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto znovu promícháme, rozdělíme na menší části a ty opět necháme vykynout.

Ochucená vaflová těsta

Ochucená vaflová těsta se připravují z kvalitních, čerstvých a jemně mletých různých druhů ořechů, mandlí nebo kokosu.

Vaflové těsto s vlašskými ořechy je vhodné na plnění do formiček nebo na rohlíčky, vykrajované cukroví ztrácí uvolňováním tuku při pečení tvar. Vlašské ořechy jsou poměrně tučné a tak do těsta dáváme přibližně o čtvrtinu méně másla.

Vaflové těsto s lískovými ořechy se dobře rozvaluje a je ideální pro vykrajování různých tvarů. Po upečení a vychladnutí je možné cukroví slepovat nebo máčet v polevě. Lískové ořechy jsou do vaflového těsta nejvhodnější.

Vaflové těsto s mandlemi můžeme použít jak k plnění do formiček, tak k vykrajování. Spařené, oloupané mandle se před zapracováním do těsta musí velmi jemně umlít.

Vaflové těsto s kokosem je vhodnější spíše na plnění formiček, protože se špatně rozvaluje, při vykrajování kraje nejsou hladké a třepí se.  Kokos má nízký obsah tuku, musí být velmi jemně umletý, aby se suroviny dobře spojily. Pečeme při nízké teplotě, protože kokos se rychle praží a pečivo by pak bylo hořké.

Pečení z vaflového těsta

Vafle se většinou pečou v elektrickém vaflovači. Porce vkládáme do vyhřáté, mírně vymaštěné formy vaflovače a opečeme podle velikosti a tloušťky 4 až 8 minut.

Pokud vafle pečeme v pánvi, vléváme těsto na rozehřáté máslo.

Formičky pro pečení cukroví mírně vymažeme máslem nebo vhodným tukem.

Rady pro přípravu a pečení vaflového těsta

Ořechy do ochucených vaflových těst musí být čerstvé. Strouháme je při přípravě těsta, aby se maximálně zachovala jejich chuť a aroma.

Těsto zpracujeme velmi rychle, aby se máslo nebo Hera nenasákly do mouky. Těsto by se pak špatně tvarovalo a po upečení by bylo tvrdé a drobilo by se.

Pokud těsto připravujeme v elektrickém robotu, mícháme ho na nejnižší rychlost.

Hotové těsto necháme alespoň hodinu odpočinout v chladu, snadněji se pak rozvaluje a zachová požadované tvary.

Při vyvalování těsto podsypáváme moukou jen mírně, přebytečnou mouku odstraňujeme, abychom ji nezapracovali do těsta.

Z pevného kynutého vaflového těsta můžeme připravit vanilkové, mandlové nebo ořechové rohlíčky, ale i další druhy cukroví z formiček - například ořechy, pracny apod., které je možné plnit a slepovat.

Vaflové těsto je možné použít na klasické vafle, ale podle mnoha receptur i na pečení různého cukroví. Pro kvalitní výsledek je vždy samozřejmě nutné dodržet druhy a množství surovin, a také postup přípravy.

 


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty