Kynuté těsto na smažení

Publikováno: 27.11.2013
Kynuté těsto se většinou používá na pečení různých buchet, vánoček nebo bochánků, případně se z něj připravují vařené knedlíky apod. Z jiného druhu kynutého těsta se ale také smaží koblihy, vdolky, langoše a další druhy pečiva.

Kynuté těsto na smažení se připravuje jednodušeji, než klasické kynuté těsto na pečení, a také kynutí trvá kratší dobu. Kynuté těsto na smažení není možné použít na žádný jiný způsob tepelné úpravy - například pečení nebo vaření.

Postup při přípravě kynutého těsta na smažení

Základní kynuté těsto na smažení

Suroviny

  • 500 gramů hladké mouky
  • 2 vejce
  • 60 gramů droždí
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2,5 decilitru mléka
  • špetka soli

Můžeme přidat i trochu rumu.

Zpracování těsta

Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme k ní sůl, vejce a droždí. Vše zalijeme vlažným mlékem a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě přibližně 30 minut vykynout.

Dobře vykynuté těsto je lesklé, hladké a pružné. Pokud do něj uděláme důlek, ihned se vyrovná.  

Smažení kynutého těsta

Z vykynutého těsta připravíme požadované tvary - bochánky, vdolky, koblihy, placky…,které vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme do zlatova. Tvary musí při smažení v oleji plavat.

Rady pro přípravu a pečení kynutého těsta

Těsto musí opravdu důkladně vykynout.

Při smažení koblih a vdolků z jedné strany je vhodné pánev přikrýt poklicí, aby pára těsto nafoukla. Při otočení smažíme z druhé strany již bez pokličky.

Pokud se na smažení používá fritéza, je ideální teplota 140 až150°C. Při vyšších teplotách se těsto na povrchu připaluje a uvnitř jsou koblihy nebo vdolky syrové. 

Kynuté těsto na smažení připravíme jednodušeji a rychleji, než kynuté těsto, určené na pečení nebo vaření. V žádném případě není tento druh těsta možné tepelně upravovat jinak, než právě smažením!  

 


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty