Čokoládový kokosový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 90 g Čokoláda hořká
  • 225 g Mouka polohrubá
  • 300 g Cukr krupice
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 100 g Kokos sušený
  • 120 g Cukr třtinový
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 60 g Čokoláda hořká
  • 225 g Ořechy vlašské
  • 300 ml Mléko - podmáslí
  • 250 ml Mléko zahuštěné neslazené Tatra
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Kakao - prášek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1142 kcal
  • Sacharidy 99 g
  • Tuky 78 g
  • Sodík 51 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 92 g
  • Cholesterol 309.6 mg
  • Draslík 410.8 mg
  • Vláknina 12970.5 mg
  • Vitamín A 12970.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.6 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Ve větší míse smícháme cukr, vejce, mouku, podmáslí, kypřící prášek a máslo. Postupně přilijeme rozpuštěnou čokoládu a vše třeme šlehačem, nakonec přidáme nastrouhaný kokos.

  • 2

    Těsto rozetřeme do dvou dortových forem o průměru 23 cm, které vymastíme a vysypeme kakaem v prášku. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 35 minut. Hotové korpusy necháme 10 minut vychladnout, potom je vyklopíme na mřížky a necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme ořechový krém:

  • 3

    Ve větším teflonovém hrnci na mírném ohni zahříváme za stálého míchání neslazené kondenzované mléko, cukr, máslo, čokoládu a žloutky. Odstavíme z plotny a přidáme nasekané ořechy. Promícháme a necháme trochu vychladnout.

  • 4

    Dorty vodorovně prořízneme na dva pláty, jeden plát položíme na plochý podnos a potřeme ho polovinou krému, zakryjeme dalším plátem, ten potřeme ušlehanou šlehačkou, přiklopíme dalším plátem, ten potřeme krémem, přiklopíme posledním plátem a na něj rozetřeme zbytek šlehačky.

Komentáře k receptu