Ořechový smetanový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 450 g Ořechy vlašské
  • 150 g Cukr krupice
  • 50 g Mouka polohrubá
  • 30 g Cukr moučkový
  • 600 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 629 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 42 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 188.7 mg
  • Draslík 253.1 mg
  • Vláknina 6404.4 mg
  • Vitamín A 6404.4 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.6 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Umeleme nebo rozmixujeme tři čtvrtiny ořechů najemno. Smícháme je s práškem do pečiva a moukou.

  • 2

    Bílky ušleháme na pevný sníh, postupně přidáváme jednu třetinu cukru a šleháme až je sníh lesklý a tuhý. Žloutky utřeme s olejem a zbylým cukrem, spojíme se sněhem a ořechovou směsí.

  • 3

    Těsto přendáme do dvou dortových forem o průměru 23 cm, dna vyložíme pergamenem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut. Hotové korpusy vyklopíme na mřížky a odstraníme pergamen. Necháme zcela vychladnout.

  • 4

    Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku. Asi čtvrtinu dáme do sáčku s širokým hvězdicovým nástavcem. Z korpusů vytvoříme čtyři stejné pláty. Jeden dáme na plochý tác a potřeme ho asi jednou čtvrtinou šlehačkové náplně. Pokračujeme dalšími vrstvami až skončíme posledním plátem. Zbylým krémem potřeme boky dortu. 30 g nasekaných ořechů si ponecháme stranou, ostatními ozdobíme strany dortu a lehce přimáčkneme. Šlehačku nastříkáme v rovnoběžných pruzích na povrch dortu.

  • 5

    Zbývající ořechy nasypeme mezi pruhy šlehačky na povrchu dortu. Ihned podáváme nebo necháme v chladu.

Komentáře k receptu