Garnáti s klobáskami v hliněném rendlíku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Rýže jasmínová
  • 15 g Zázvor celý
  • 1 kávová lžička Víno rýžové čínské
  • 1 kávová lžička Omáčka rybí
  • 1 kávová lžička Citronová tráva
  • 1 kávová lžička Mouka rýžová
  • 12 ks Garnát obecný
  • 2 ks Chilli paprička
  • 2 ks Šalotka
  • 2 ks Klobása čínská kyselá
  • 2 ks Koriandr celý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 305 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 231 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 6.5 mg
  • Draslík 1447.4 mg
  • Vláknina 13704 mg
  • Vitamín A 13704 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 128.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vyloupané, očištěné, nahrubo nasekané čerstvé menší garnáty vložíme do misky s 1 polévkovou lžící citronové trávy s chilli papričkami, rýžovým vínem (můžeme použít i whisky), rybí omáčkou a rýžovou moukou. Dokud se směs dobře nespojí, dobře mícháme.

  • 2

    Zbývající citronovou trávu rozdrtíme s nasekanými kořeny koriandru, nasekanými 2 stroužky česneku, nasekaným 2cm kouskem zázvoru a asijskou šalotkou v moždíři, aby vznikla hrubá pasta. Můžeme i rozmixovat.

  • 3

    Poté proplachujeme rýži studenou vodou tak dlouho, až protéká čistá voda, a necháme jí okapat.

  • 4

    V pávi wok rozpálíme olej, přidáme česnekovou pastu a 3-4 minuty restujeme za stálého míchání. Poté přidáme rýži a mícháme asi minutu tak, aby se zrnka rýže obalila směsí.

  • 5

    Rýži přendáme do hliněného rendlíku a zalijeme ji vodou. Voda by měla být asi 2 cm nad povrchem rýže. Pomalu přivádíme vodu s rýží k varu. Jakmile se voda vsákne, poklademe rýži natenko nakrájenými kolečky párků a pokryjeme připravenou směsí z garnátů. Přiklopíme a 15 minut dusíme na mírném ohni, dokud není rýže uvařená. Hotový pokrm posypeme sekanými lístky koriandru a podáváme.

Komentáře k receptu