Losos s citrusy, chřestem a fenyklovým rizotem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 400 g Losos obecný
  • 150 g Rýže loupaná
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 300 g Chřest zelený
  • 100 ml Víno bílé
  • 350 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 0.5 ks Fenykl čerstvý
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Šťáva z růžových grepů
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 3 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1006 kcal
  • Sacharidy 104 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 1376 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 104 g
  • Cholesterol 131.2 mg
  • Draslík 1326.5 mg
  • Vláknina 12517 mg
  • Vitamín A 12517 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.9 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve zprudka a krátce opečeme kůží dolů lososa na olivovém oleji, podlijeme šťávou z citrusů, vmícháme med, osolíme šťávu i lososa a šťávu necháme vydusit na sirupovou konzistenci. Během smažení přeléváme lososa šťávou.

  • 2

    Vedle v pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme rýži, orestujeme a zalijeme vínem. Stále mícháme a doléváme vývar. Jakmile rýže vstřebá dolitý vývar, přilijeme další část vývaru a čekáme, až rýže změkne. Poté jí osolíme, vmícháme máslo a na tenké nudličky nakrájený fenykl.

  • 3

    Dále si připravíme chřest. Očištěný chřest vložíme do vyšší pánve nebo hrnce s vařící vodou, kterou ochutíme citronovou šťávou a solí a 3-4 minuty povaříme, aby byl měkký, scedíme a na talíři podáváme s kouskem másla.

  • 4

    Porci lososa podáváme na kopečku fenyklové rýže se šťávou a chřestem politým máslem.

Komentáře k receptu