Thajský salát s plody moře

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Mušle slávky
  • 120 g Sójové výhonky
  • 120 g Zelí čínské
  • 350 g Olihně
  • 1 kávová lžička Zázvor celý
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 2 kávová lžička Olej sezamový
  • 1 kávová lžička Omáčka sojová světlá
  • 0.5 ks Cibule
  • 8 ks Krevety tygří - loupané
  • 1 ks Chilli paprička
  • 0.5 ks Paprika červená
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 5 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Limetková šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1716 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 56 g
  • Sodík 1986 mg
  • Bílkoviny 492 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 2335.4 mg
  • Draslík 859.2 mg
  • Vláknina 2653.8 mg
  • Vitamín A 2653.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.9 mg
  • Vitamín E 5.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve velkém hrnci s malým množstvím vody vaříme pod pokličkou 3-4 minuty vydrhnuté a byssových vláken zbavené slávky. Občas hrncem potřeseme a slávky, které se neotevřou ani po 4 minutách, vyhodíme. Slávky necháme vychladnout a v tekutině, ve které se vařily, povaříme 5 minut na mírném ohni velké krevety, přidáme olihně, vaříme další 2 minuty, plody moře vyjmeme děrovanou naběračkou, ponoříme je do studené vody, necháme je okapat a tekutinu, ve které se vařily, uschováme.

  • 2

    Uvařené krevety, olihně, velké krevety a vyloupané slávky dáme do mísy, mísu přikryjeme a na hodinu uložíme do ledničky.

  • 3

    Suroviny na přípravu zálivky, kromě slunečnicového a sezamového oleje, rozmixujeme na hladkou pastu, přidáme oba oleje, tekutinu, ve které se vařily plody moře, 4 lžíce studené vody, sůl, pepř a ještě chvíli mixujeme.

  • 4

    Chvilku před servírováním smícháme v míse červenou papriku, cibuli, čínské zelí, sójové výhonky, ochutíme 2-3 lžícemi zálivky, upravíme na velký talíř a zbývající zálivku smícháme s plody moře a přidáme k zelenině. Řádně promícháme a servírujeme.

Komentáře k receptu