Kaše z naklíčeného žita

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 7 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 150 g Žito
  • 8 g Kakao - prášek
  • 30 g Mouka žitná bílá
  • 600 ml Voda pitná
  • 60 ml Mléko sójové
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Fenykl obecný
  • 1 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 1 polévková lžíce Kokos sušený
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 475 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 19 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 72 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 560.9 mg
  • Vláknina 33171 mg
  • Vitamín A 33171 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.7 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 123.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si naklíčíme žitná zrna. Žito nasypeme do hlubokého talíře a zalijeme studenou vodou. Vodu každý den vyměňujeme, abychom se zbavili kyseliny fytové, která se při klíčení uvolňuje. Klíčky jsou viditelné asi za tři dny.

  • 2

    Naklíčená zrna dáme do sítka a propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Spolu s mletou skořicí, fenyklem a vodou dáme do mixéru a mixujeme asi tři minuty. Postupně do mixéru přiléváme sojové mléko a přisypáváme žitnou mouku.

  • 3

    Takto připravenou směs nalijeme do hrnce a vaříme asi 2 minuty, kdy nám kaše zhoustne. Chceme-li kaši řídkou, mouku nepřidáváme.

  • 4

    Hotovou kaši servírujeme na talíři, kde ji ještě přisladíme medem a dochutíme sekanými ořechy. Pro děti lze kaši obarvit kakaovým práškem. Můžeme přizdobit i strouhaným kokosem.

Komentáře k receptu