Čokoládovo-kávový dort s omáčkou z likéru Kahlúa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 250 g Čokoláda hořká
  • 80 g Mandle
  • 200 g Cukr krupice
  • 100 ml Likér Kahlua
  • 120 ml Káva Espresso
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Droždí
  • 2 ks Cukr vanilka
  • 5 ks Ořechy vlašské
  • 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 2 polévková lžíce Solamyl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 841 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 65 g
  • Sodík 209 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 174 mg
  • Draslík 586.7 mg
  • Vláknina 12413.6 mg
  • Vitamín A 12413.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.7 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do pěny.

  • 2

    V kastrůlku při nízké teplotě rozehřejeme v kávě čokoládu. Odstavíme a necháme mírně vychladnout. Poté přidáme žloutky s cukrem, maizenu, 180g másla, mleté mandle a kvasnice. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

  • 3

    Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou, vlijeme 3/4 těsta a pečeme v troubě předehřáté na 210C asi 15-20minut.

  • 4

    Upečený dort necháme vychladnout, poté vyjmeme z formy a rozkrojíme na dva pláty. Spodní část potřeme zbytkem čokoládové směsi, zakryjeme druhým plátem a necháme vychladit v lednici.

  • 5

    Likér Kahlúa smícháme se smetanou ke šlehání a nalijeme na dort. Dozdobíme polovinami vlašských ořechů.

Komentáře k receptu