Slávky po provensálsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 900 g Mušle slávky
  • 15 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
  • 150 ml Víno červené
  • 2 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 330 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 1017 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 63 mg
  • Draslík 1222.3 mg
  • Vláknina 5675.3 mg
  • Vitamín A 5675.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.9 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve velkém hrnci s malým množstvím vody vaříme 3-4 minuty pod pokličkou očištěné, byssových vláken zbavené a jen ty zavřené slávky. Po 4 minutách vaření vyhodíme ty, které zůstaly zavřené a tekutinu, ve které se slávky vařily uschováme.

  • 2

    V hrnci s rozehřátým olejem opékáme 8-10 minut cibuli, přidáme tymián, česnek, další minutu zahříváme, přilijeme červené víno a zesílíme oheň.

  • 3

    Mícháme do zhoustnutí a přidáme tekutinu, ve které jsme vařili slávky, rajčata, přiklopíme pokličkou a zvolna vaříme 30 minut. Pokličku odstraníme a vaříme ještě 15 minut. Pak do omáčky vložíme slávky i se schránkami a 5 minut prohřejeme. Pak vmícháme petrželku, osolíme a opepříme.

  • 4

    Servírujeme s velkým množstvím bílého křupavého pečiva, například s čerstvou francouzskou bagetou.

Komentáře k receptu