Rajčatová polévka s paprikami a koprem
Suroviny
- 5 g Kopr čerstvý
 - 500 g Rajčata
 - 2 krajíc Chléb italský
 - 600 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Pomerančová kůra
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Paprika červená
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 polévková lžíce Pomerančová šťáva
 - 15 polévková lžíce Ocet vinný červený
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 285 kcal
 - Sacharidy 44 g
 - Tuky 8 g
 - Sodík 1546 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 5.4 mg
 - Draslík 1271.8 mg
 - Vláknina 16727.8 mg
 - Vitamín A 16727.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 151.2 mg
 - Vitamín E 4.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli nakrájíme na čtvrtky a vložíme na pečicí plech. Přidáme na půlky rozkrojené papriky a rajčata, vždy řeznou stranou navrch, aby v nich zůstala šťáva. Vložíme do trouby předehřáté na 230 °C. Pečeme asi 20–25 minut.
 - 
                                2
Jakmile začnou zelenině hnědnout okraje, přendáme ji do hrnce a přidáme 3 snítky svázaného kopru, pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, zeleninový vývar, sůl a pepř. Vše přivedeme k varu. Poté polévku pozvolna vaříme 25 minut. Po uvaření odstraníme z polévky kopr a ostatní suroviny propasírujeme nebo rozmixujeme.
 - 
                                3
Hrnec vypláchneme, vrátíme do něj polévku a opět ji zahřejeme. Přidáme podle chuti ocet, sůl a pepř. Podáváme horkou, ozdobenou koprem. Vhodnou přílohou je středomořský chléb.