Jehněčí s fazolemi a rajčaty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Fazole bílé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 250 ml Voda pitná
  • 40 ml Petržel - nať
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Rajčata
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 kg Jehněčí kýta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 735 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 283 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 120 mg
  • Draslík 2207.8 mg
  • Vláknina 29608.3 mg
  • Vitamín A 29608.3 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Přes noc necháme fazole namočené ve vodě, druhý den je scedíme, pečlivě propláchneme, vložíme do velkého hrnce a zalijeme čerstvou vodou, aby byly zcela ponořené. Do hrnce k fazolím přidáme na čtvrtky pokrájenou cibuli, stroužek česneku, sůl a celý pepř, přivedeme vodu do varu. V první fázi vaříme odkryté a odebíráme pěnu, která se při vaření vytvoří. Jakmile se pěna přestane tvořit, hrnec přiklopíme pokličkou. Vaříme 90 až 120 minut při mírné teplotě.

  • 2

    Z masa odkrojíme přebytečný tuk a ochutíme dle vlastní chuti. V mase uděláme malé zářezy, do kterých vložíme jemné plátky česneku z jednoho stroužku. Takto česnekem prošpikované jehněčí vložíme do zapékací mísy, přidáme šálek vody a polovinu másla, vložíme do předehřáté trouby na 190°C. Maso pečeme asi 75 minut, dle potřeby podléváme. Po upečení by mělo zůstat růžové.

  • 3

    Na pánvi rozpustíme zbytek másla, přidáme jemně nasekanou cibuli, mírně osmahneme, přidáme pokrájená rajčata, scezené fazole a půl šálku šťávy z pečeného masa. Vše zakryjeme a mírně povaříme asi 15 minut.

  • 4

    Na talíře položíme pečené jehněčí maso, fazole promíchané s petrželkou umístíme zvlášť.

Komentáře k receptu