Čokoládový dort s jahodami a oříšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 210 g Čokoláda hořká
  • 500 g Jahody zahradní
  • 225 g Máslo čerstvé
  • 235 g Ořechy lískové
  • 500 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 40 ml Olej rostlinný
  • 40 ml Koňak vaječný
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 2 šálek Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Marantový škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 785 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 55 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 223.4 mg
  • Draslík 401 mg
  • Vláknina 29648.6 mg
  • Vitamín A 29648.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.9 mg
  • Vitamín E 4.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 78.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve smícháme 115 g strouhaných oříšků, škrob a přibližně polovinu cukru. Z bílků utvoříme sníh a opatrně do něj našleháme zbytek cukru. Obě směsi pak promícháme.

  • 2

    Sněhovou směs vložíme do zdobicího sáčku a vyznačíme jím na pečicím papíře okraje o hraně asi deset cm, pak vyplníme prostředek. Takové čtverce uděláme tři.

  • 3

    Pečeme je v troubě asi padesát minut při 120 stupních C.

  • 4

    Pak smícháme ještě máslo, 160 g rozpuštěné čokolády, cukr, smetanu, koňak a zbytek nastrouhaných oříšků. Směs šleháme do zhoustnutí, až vznikne náplň.

  • 5

    Ve vodní lázni rozpustíme ještě zbytek čokolády a olej a směs použijeme jako polevu.

  • 6

    Na tác položíme pěnový korpus a pomažeme ho polovinou náplně, na tu položíme další korpus a ten pomažeme druhou polovinou náplně. Navrch položíme poslední korpus. Dort přelijeme polevou a servírujeme ho nakrájený na kousky s jahodami a šlehačkou.

Komentáře k receptu