Jablečná musaka
Suroviny
- 200 g Strouhanka
 - 50 g Cukr krupice
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 150 g Hrozinky
 - 1000 g Jablka
 - 150 g Ořechy vlašské
 - 20 g Cukr krupice
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 l Mléko plnotučné
 - 0.5 dl Olej slunečnicový
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 balení Cukr vanilka
 - 2 balení Cukr skořicový
 - 1 polévková lžíce Cukr skořicový
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 859 kcal
 - Sacharidy 97 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 262 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 88 g
 - Cholesterol 200.8 mg
 - Draslík 566 mg
 - Vláknina 14898.3 mg
 - Vitamín A 14898.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.4 mg
 - Vitamín E 4.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1040.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
K sladkému pokrmu,který budeme připravovat, si nejdříve přichystáme všechny ingredience.
 - 
                                2
Náplň připravíme tak, že dáme svařit 1 litr mléka. Do vroucího mléka přidáme 150 g nasekaných vlašských ořechů, 150 g omytých hrozinek a 1 vanilkový cukr. Promícháme a odstavíme.
 - 
                                3
V misce ve 2 dl smetany rozšleháme 1 žloutek s 20 g cukru. Tuto součást pokrmu dáme zatím stranou.
 - 
                                4
Omytá jablka rozkrojíme, vykrojíme jadřince a jablka pokrájíme na plátky, které si rozložíme na tác, pokapeme šťávou z jednoho citronu a posypeme 50g cukru a skořicovým cukrem ze dvou balíčků. Necháme pár minut odležet a mezitím rozšleháme 2 vajíčka, ve kterých plátky jablek namočíme. Poté jablečné plátky obalíme ve strouhance a usmažíme dorůžova z každé strany na rozpáleném oleji.
 - 
                                5
Usmažené plátky jablek si rozdělíme na dvě části. První část klademe na dno zapékací mísy, kterou jsme vymazali 20g másla, na jablka dáme připravenou ořechovou směs a na ni naklademe druhý díl jablek. Vše zalijeme připravenou smetanou se žloutkem a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 25 minut dozlatova.
 - 
                                6
Upečenou musaku posypeme směsí moučkového cukru se skořicovým cukrem a podáváme.