Zdobený rebarborový koláč s třešněmi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 285 g Cukr moučkový
  • 140 g Máslo čerstvé
  • 450 g Třešně
  • 450 g Reveň (Rebarbora)
  • 30 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 ml Voda pitná
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 583 kcal
  • Sacharidy 95 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 49 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 28.1 mg
  • Draslík 326.5 mg
  • Vláknina 7342.5 mg
  • Vitamín A 7342.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1264.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.

  • 2

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj jednu větší a jednu menší kouli a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.

  • 3

    Na pomoučněném vále vypracujeme větší kouli těsta dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes okraj a dáme na patnáct minut do chladničky.

  • 4

    Mezitím smícháme ovoce (třešně mohou být i kompotované, rebarboru nakrájíme na malé kostky) s cukrem, škrobem a plníme do formy. Rozválíme i druhou kouli, vykrojíme čtyři ozdobné tvary (čtyřlístky, srdce apod.), odložíme je a vyválenou plackou přikryjeme ovoce tak, abychom mohli obě placky spojit. Vykrojené tvary položíme ozdobně na těsto, celý koláč pomažeme mlékem, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi čtyřicet pět minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře k receptu