Lanýžová roláda

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 455 g Čokoláda hořká
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Pomerančová kůra
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 šálek Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 šálek Cukr krupice
  • 0.75 šálek Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Kakao - prášek
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 6 polévková lžíce Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 6 polévková lžíce Likér pomerančový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 736 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 55 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 58 g
  • Cholesterol 185.6 mg
  • Draslík 402.4 mg
  • Vláknina 9500.1 mg
  • Vitamín A 9500.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vejce a horkou vodu šleháme asi 1 minutu. Cukr smíchaný s vanilkovým cukrem zašleháme do vaječné hmoty a šleháme ještě 2 minuty.

  • 2

    Smícháme mouku, kukuřičný škrob, kakao a prášek do pečiva. Polovinu směsi vsypeme do vaječné hmoty a zašleháme. Přisypeme zbylou směs a postupně přidáváme rozpuštěné máslo.

  • 3

    Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem - papír má přesahovat přes okraje plechu. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia 10-15 minut.

  • 4

    Potom plech vyjmeme z trouby a přetáhneme přes něj navlhčenou utěrku. Necháme asi 5 minut stát.

  • 5

    Roládu opatrně zabalíme a necháme vychladnout.

  • 6

    Příprava náplně: Smetanu přivedeme k varu, odstavíme z plotny a vmícháme do ní najemno nasekanou čokoládu. Mícháme, aby směs byla hustá a lesklá. Za občasného zamíchání necháme vychladnout.

  • 7

    Vodu s cukrem svaříme za stálého míchání v sirup a po vychladnutí přilijeme likér.

  • 8

    Roládu rozbalíme a pokapeme sirupem.

  • 9

    Změklé máslo ušleháme a spolu s nastrouhanou kůrou přidáme do čokoládové hmoty.

  • 10

    Na roládu rozetřeme větší část čokoládového krému a znovu ji zavineme. Povrch rolády potřeme tenkou vrstvou krému.

  • 11

    Zbylou čokoládovou hmotu pomocí cukrářského sáčku ozdobně nastříkáme na roládu.

  • 12

    Hotový moučník posypeme kakaem a moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu