Bábovka s polevou z instantní kávy
Suroviny
- 925 g Cukr moučkový
 - 165 g Máslo čerstvé
 - 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 125 ml Olej slunečnicový
 - 2 kávová lžička Tresť vanilková
 - 2 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 kávová lžička Zakysaná smetana
 - 4 kávová lžička Káva instantní
 - 7 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 1 polévková lžíce Kypřicí prášek do pečiva
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1261 kcal
 - Sacharidy 191 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 138 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 156 g
 - Cholesterol 319.5 mg
 - Draslík 227.4 mg
 - Vláknina 3273.2 mg
 - Vitamín A 3273.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.3 mg
 - Vitamín E 9.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Formu na bábovku vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou.
 - 
                                2
Troubu předehřejeme na 170 °C.
 - 
                                3
Žloutky oddělíme od bílků.
 - 
                                4
V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, solí a s 225 g cukru. Ve směsi uděláme důlek, do něj vlijeme olej, žloutky, vodu, přidáme esenci, strouhanou citronovou kůru a metlou vyšleháme hladké těsto.
 - 
                                5
V další míse z bílků našleháme mixerem tuhý sníh a přidáme kysanou smetanu, 120 g cukru a znovu vyšleháme pevný sníh. Do něj opatrně "zabalíme" moučnou směs.
 - 
                                6
Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 1 hodinu. Do bábovky vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je bábovka hotová. Hned po upečení nasaíme bábovku na hrdlo láhve, případně velkého kovového trychtýře a necháme vychladnout. Poté přeneseme na servírovací mísu či talíř.
 - 
                                7
V mezičase, než bábovka vychladne, připravíme krém.
 - 
                                8
Instantní kávu smícháme se 4 lžícemi horké vody a necháme zchladnout.
 - 
                                9
Šlehačem ušleháme 575 g cukru s máslem, přidáme vychladlou kávu a vyšleháme hladký krém.
 - 
                                10
Bábovku zdobíme krémem pomocí širokého nože nebo stěrky.