Obrácený dort s brusinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Brusinky
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 125 g Cukr moučkový
  • 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 478 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 122 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 214 mg
  • Draslík 198.1 mg
  • Vláknina 10695.5 mg
  • Vitamín A 10695.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.7 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vymažeme máslem v silnější vrstvě a pečlivě vysypeme cukrem. Troubu předehřejeme na 180 °C.

  • 2

    V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a solí.

  • 3

    Ve vodní lázni našleháme vejce se 115 gramy moučkového cukru a strouhanou pomerančovou kůru. Dbáme, aby se směs nevařila. Za pomoci elektrického šlehače vyšleháme směs do pěny, po částech opatrně vmícháme moučnou směs a 45 gramů rozpuštěného másla.

  • 4

    Na dno formy nasypeme omyté a okapané čerstvé brusinky, na ně vlijeme hotové těsto a pečeme zhruba čtyřicet minut. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je hotové. Ve formě necháme těsto asi pět minut zchladnout, poté dort po obvodu objedeme nožem a ještě teplý vyklopíme na mřížku, aby úplně vychladl.

Komentáře k receptu