Koláč s vlašskými ořechy a jemným karamelem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 250 g Ořechy vlašské
  • 180 g Cukr krupice
  • 250 g Linecké (křehké) těsto
  • 120 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 287 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 7 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 24.4 mg
  • Draslík 98.7 mg
  • Vláknina 2791.7 mg
  • Vitamín A 2791.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 180C.

  • 2

    Linecké těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Zakryjeme pečícím papírem a na něj rozložíme bílé sušené fazole, aby korpus držel tvar. Pečeme 20minut.

  • 3

    Mezitím rozšleháme vejce s 80g cukru, přidáme 50g oloupaných vlašských ořechů a naneseme na korpus. Teplotu snížíme na 150C a pečeme ještě 30minut.

  • 4

    Připravíme si karamel. Zahřejeme 100g cukru se 120ml vody a počkáme dokud cukr nezkaramelizuje a hmota nezezlátne. Poté přidáme smetanu a několik minut směs šleháme.

  • 5

    Koláč vyjmeme, rozložíme na něj zbytek ořechů, polijeme vlažným karamelem a necháme vychladnout.

Komentáře k receptu