Husí sádlo

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 ks Husa domácí
  • 2 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2320 kcal
  • Sacharidy 0 g
  • Tuky 210 g
  • Sodík 456 mg
  • Bílkoviny 99 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 500.3 mg
  • Draslík 1925 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 2.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.3 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Stáhneme sádlo z husy, nakrájíme je i s kůží na kostičky a pozvolna pod pokličkou škvaříme, dokud nezačne pěnit a příjemně vonět.Necháme mírně prochladnout a přecedíme do porcelánového hrnku.

  • 2

    Když má husa i hodně střevního sádla, tak ho lehce sejmeme z vnitřností, dobře opereme, rozkrájíme a škvaříme v jiné nádobě než kde jsme škvařili podkožní sádlo. Podléváme malým množstvím mléka, aby nám zmizel nepříjemný pach. Toto sádlo můžeme použít při přípravě zelí a k omaštění bramborových nebo chlupatých knedlíků, ale používá se hlavně ke smažení cibulky.

  • 3

    Jestli-že chceme sádlo i se škvarky, nakrájíme jej i s kůží na kousky o velikosti 3 čtvereční centimetry, podlijeme naběračkou studené vody a asi 2,5 hodiny zvolna pod pokličkou vyvařujeme za občasného zamíchání.

  • 4

    Nakonec pokličku sejmeme a sádlo prudčeji vyškvaříme. Dobře vyškvařené škvarky jsou měkké, narůžovělé a sádlo je průhledné.

Komentáře k receptu