Rizoto se slávkami a mušličkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Rýže Basmati
  • 300 g Mušle slávky
  • 60 g Petržel - nať
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý celý
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 100 ml Víno bílé
  • 80 ml Olej olivový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 ks Česnek
  • 1 l Vývar rybí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 473 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 1503 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 30 mg
  • Draslík 689.3 mg
  • Vláknina 5060 mg
  • Vitamín A 5060 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 58.7 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mušličky omyjeme a necháme v míse se studenou osolenou vodou. Oškrábeme slávky a omyjeme pod tekoucí vodou. Oloupeme česnek a cibuli. Cibuli nasekáme a česnek rozdrtíme. Petrželku nasekáme.

  • 2

    Do dvou různých pánví dáme na sporák scezené mušličky a slávky. Do každé přidáme půl stroužku česneku, lžíci oleje, petrželku a 3 lžíce bílého vína. Pod pokličkou necháme mušle a slávky otevřít za občasného potřesení pánví.

  • 3

    Stáhneme pánev ze sporáku, vyloupeme mušle a slávky ze skořápek a dáme do mísy. Skořápky, slávky i mušličky, které se neotevřely, vyhodíme. Tekutinu, v níž se vařily, scedíme a uschováme. Očistíme papriku a pokrájíme na kostičky. Povaříme v osolené vodě a odložíme stranou.

  • 4

    V hrnci uvedeme do varu rybí vývar spolu s tekutinou, v níž se vařily slávky a mušličky. V pánvi rozehřejeme 10 g másla a zbývající olej. Osmažíme nasekanou cibuli, přisypeme rýži a za častého míchání 1-2 minuty smažíme.

  • 5

    Přilijeme zbývající bílé víno a necháme vyvařit. Postupně přiléváme vařící se rybí vývar a za občasného zamíchání rýži 15-18 minut vaříme. Pět minut před koncem vaření přidáme na kostičky pokrájenou papriku a všechny vyloupané mušle a slávky. Rizoto al dente stáhneme ze sporáku, vmícháme na kousky pokrájené zbývající máslo a necháme dojít. Servírujeme posypané nasekanou petrželkou a čerstvě mletým pepřem.

Komentáře k receptu