Rizoto s cuketami a mušlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 10 g Bazalka
  • 300 g Rýže Arborio
  • 700 g Mušle srdcovky
  • 300 g Cuketa
  • 50 g Petržel - nať
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Sůl
  • 50 g Cibule
  • 100 ml Vývar rybí
  • 200 ml Víno bílé
  • 20 ml Olej olivový
  • 1 ks Šalotka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 549 kcal
  • Sacharidy 81 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 583 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 81 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 538 mg
  • Vláknina 5217.5 mg
  • Vitamín A 5217.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 41.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mušle fasolari vhodíme na několik hodin do mísy se studenou osolenou vodou.

  • 2

    Omyjeme petrželku a bazalku, petrželku našekáme a lístky bazalky roztrháme.

  • 3

    Cukety nakrájíme na kolečka, šalotku a cibuli nasekáme každé zvlášť a česnek lehce podrtíme.

  • 4

    Scedíme mušle, omyjeme je, vhodíme do pánve s olejem, přidáme česnek, nasekanou petrželku, půl sklenky bílého vína a necháme mušle pod pokličkou za občasného zatřesení pánví na středním plameni otevřít.

  • 5

    Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme je do mísy. Skořápky a mušle, které se neotevřely, vyhodíme.

  • 6

    V pánvi rozehřejeme 20 g másla a osmažíme na něm cibuli. Přisypeme rýži, za občasného zamíchání ji 1-2 minuty smažíme, přilijeme zbývající bílé víno a necháme ho na prudkém plameni vyvařit. Pak postupně přiléváme za občasného zamíchání vařící rybí vývar a vaříme rýži na středním plameni 15-18 minut.

  • 7

    Mezitím v jiné pánvi rozehřejeme 20 g másla a osmažíme na něm šalotku. Přidáme na kolečka pokrájené cukety a smažíme je 2-3 minuty. Osolíme je a opepříme čerstvě mletým pepřem a na středním plameni vše 2-3 minuty podusíme.

  • 8

    Jednu minutu před koncem vaření rýže do ní přidáme cukety a vyloupané mušle.

  • 9

    Stáhneme měkké rizoto al dente z ohně, vmícháme do něho na kousky pokrájené zbývající máslo, necháme ho chvíli dojít pod pokličkou a horké ho podáváme posypané na kousky roztrhanou bazalkou.

Komentáře k receptu