Mořský jazyk po katalánsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 900 g Mořský jazyk
  • 40 g Petržel - nať
  • 60 g Strouhanka
  • 250 g Mléko plnotučné
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Sůl
  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 10 ml Citronová šťáva
  • 12 ml Olej olivový
  • 2 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 525 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 813 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 257.9 mg
  • Draslík 966.5 mg
  • Vláknina 2872.5 mg
  • Vitamín A 2872.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.5 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 409.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Necháme rozehřát máslo na pokojovou teplotu. Omyjeme a jemně nasekáme petrželku. V míse rozetřeme dřevěnou vařečkou na kousky pokrájené rozměklé máslo až začne pěnit, přidáme nasekanou petrželku a pár střiků citronové šťávy a vše dobře promícháme.

  • 2

    Z takto připravené směsi utvoříme váleček, zabalíme ho do průhledné fólie a dáme až do chvíle, kdy ho budeme potřebovat, do ledničky.

  • 3

    Ryby vykucháme, odstraníme z nich tmavou kůži, omyjeme je a dobře osušíme kuchyňskou utěrkou. Podélně je rozřízneme a ostřím nože odřízneme od kostí plátky, ale necháme je částečně na kostech. Oddělíme je od páteře tak daleko, abychom vytvořili „bárky“. Nůžkami na 3 místech páteř přestřihneme.

  • 4

    Do hlubokého talíře nalijeme mléko, vložíme ryby, necháme je 15 minut marinovat a poté je scedíme. Do mísy vyklepneme vajíčka a rozšleháme je. Kusy ryb obalíme nejprve v mouce, v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Osolíme je a opepříme čerstvě mletým pepřem a osmažíme v dostatečném množství horkého oleje

  • 5

    dozlatova.

  • 6

    Osmažené ryby přemístíme na savý kuchyňský papír, odstraníme jemně páteř a ryby položíme na nahřátou servírovací mísu. Vytáhneme

  • 7

    z ledničky váleček másla, pokrájíme na kolečka a rozmístíme je v dutině ve středu platýzů. Hotový pokrm ihned podáváme.

Komentáře k receptu