Grilovaná treska v sýrové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 50 g Cibule
  • 50 g Mrkev kořen
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 1 g Sůl
  • 300 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 200 g Anglická slanina
  • 50 g Celer bulvový
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 1 g Paprika mletá sladká
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 50 g Pórek
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 800 g Treska aljašská
  • 500 g Rajčata
  • 1 g Sůl
  • 1 g Tymián sušený
  • 600 g Protlak rajčatový
  • 125 ml Víno bílé
  • 1.77 ml Olej slunečnicový
  • 50 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Oregano sušené
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Paprika červená
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 756 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 418 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 61.6 mg
  • Draslík 766.4 mg
  • Vláknina 9099.8 mg
  • Vitamín A 9099.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 48.5 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Naporcovanou tresku osolíme, opepříme a pokapeme citronem. Takto připravené porce ryby naskládáme na plech a vložíme do předem vyhřátého grilu. Tresku grilujeme z každé strany cca 10 minut. Během grilování ji několikrát potřeme olejem smíchaným se solí, pepřem a citronovou šťávou.

  • 2

    Na oleji opečeme na jemno posekanou cibulku. Jakmile zhnědne, přimícháme k ní očištěnou, na nudličky nakrájenou papriku. Vše podlijeme vínem a přivedeme k varu. Celou směs promícháme s ovčím sýrem. Až se sýr rozpustí, směs rozmixujeme a zahustíme omáčkou z rajčat se slaninou. (Omáčku z rajčat se slaninou připravíme podle receptu se stejnojmenným názvem, je uvedena níže). Nakonec dochutíme solí, pepřem a oregánem.

  • 3

    Grilovanou tresku poléváme sýrovou omáčkou.

  • 4

    Omáčka z rajčat se slaninou: na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile pustí tuk, přisypeme k ní rajčata, zbavená slupek i zrníček. K rajčatům a slanině přimícháme na kostičky rozkrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem. Nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.

  • 5

    Vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.

  • 6

    Omáčku nakonec zahustíme jíškou, kterou připravíme následovně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku, mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.

Komentáře k receptu