Sépie s bramborami a artyčoky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 874 kcal
 - Sacharidy 120 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 2483 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 120 g
 - Cholesterol 168 mg
 - Draslík 4723.6 mg
 - Vláknina 114428 mg
 - Vitamín A 114428 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 164.5 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Stáhneme ze sépií kůži, vykucháme, promyjeme ve větším množství studené vody, scedíme a osušíme. Očistíme artyčoky. Rozkrojíme podélně na poloviny, odstraníme chmýří a pokrájíme na tenké proužky. Vhodíme do mísy se studenou vodou okyselenou citronovou šťávou.
 - 
                                2
Oloupeme brambory, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupeme česnek a mírně podrtíme. Omyjeme petrželku a jemně nasekáme. V pánvi osmažíme mírně na oleji 1 stroužek česneku a vyhodíme. Přidáme scezené pokrájené artyčoky, pokrájené brambory a smažíme, dokud se lehce po obou stranách nezbarví. Osolíme a opepříme. Přilijeme půl sklenky vody a dusíme pod pokličkou za občasného zamíchání 15-20 minut.
 - 
                                3
Rozehřejeme olej a smažíme 2-3 minuty sépie. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem (8 kuliček celého pepře), přilijeme bílé víno a necháme na prudším plameni vyvařit. Přidáme k sépiím směs brambor a artyčoků, vše podusíme a před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.