Omáčka z manga a rakytníku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Anglická slanina
  • 50 g Celer bulvový
  • 50 g Cibule
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Mrkev kořen
  • 50 g Pórek
  • 500 g Rajčata
  • 1 g Sůl
  • 1 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 1 g Kari koření
  • 1 g Tymián sušený
  • 1 g Paprika mletá sladká
  • 600 g Protlak rajčatový
  • 100 ml Víno bílé
  • 300 ml Vývar zeleninový
  • 40 ml Campari Aperitivo Bitter
  • 1 ks Mango
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 623 kcal
  • Sacharidy 86 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 1075 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 27.4 mg
  • Draslík 516.4 mg
  • Vláknina 10730.2 mg
  • Vitamín A 10730.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.6 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zeleninový vývar a bílé víno nalijeme do kastrůlku. Poté přidáme očištěné mango rozkrájené na kousky a campari. Celou směs přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme tak dlouho, dokud omáčka mírně nezhoustne. K omáčce přidáme rakytníkové želé, omáčku z rajčat se slaninou a opět přivedeme k varu. Po chvilce vaření dochutíme solí, pepřem a kari kořením.

  • 2

    Podáváme k huse.

  • 3

    Omáčka z rajčat se slaninou: na kostičky nakrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, přisypeme rajčata zbavená slupek i zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky pokrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem, nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.

  • 4

    Vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.

  • 5

    Omáčku nakonec zahustíme jíškou, kterou připravíme následovně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku, mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.

Komentáře k receptu