Slávky s rajčaty a pivem

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Šalotka
  • 50 g Celer řapíkatý
  • 200 g Rajčata
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 500 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
  • 2.5 kg Mušle slávky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 699 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 2287 mg
  • Bílkoviny 76 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 190 mg
  • Draslík 2233.6 mg
  • Vláknina 2262.5 mg
  • Vitamín A 2262.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 58.3 mg
  • Vitamín E 3.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 63.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mušle očistíme, otevřené vyhodíme. Z rajčat odstraníme semínka a dužninu drobně nakrájíme, stejně jako oloupanou šalotku a celer. Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo, zeleninu na něm lehce osmahneme, zalijeme pivem a přivedeme k varu. Přidáme mušle, zakryjeme a při vysoké teplotě prudce a krátce 4-5 minut podusíme. Hrncem často potřeseme. Když jsou mušle otevřené, jsou vařené. Odstavíme a ihned podáváme. Ty, které zůstaly zcela zavřené, nemilosrdně vyhodíme.

  • 2

    Mušle se šťávou servírujeme do hlubokých talířů nebo originálně do pivních půllitrů. Šťávu můžeme také přefiltrovat, lehce odpařit, smíchat se smetanou a přelít přes mušle.

Komentáře k receptu