Rajská omáčka s koňakem ke steakům

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Šalotka
  • 200 g Rajčata
  • 20 g Olej olivový
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 800 g Hovězí roštěnka níz. peč.
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 20 g Worcester (worcesterská omáčka)
  • 30 g Pažitka
  • 250 ml Vývar z hovězích kostí
  • 50 ml Martell cognac
  • 20 ml Omáčka sójová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 683 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 862 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 132.1 mg
  • Draslík 1139.3 mg
  • Vláknina 2237.5 mg
  • Vitamín A 2237.5 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Šalotky oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Pažitku omyjeme a nasekáme najemno. Rajčata ponoříme do horké vody, oloupeme, odstraníme stopku a nasekáme nahrubo. V pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo, steaky osolíme a opepříme a prudce je z obou stran opečeme tak, aby uvnitř zůstaly syrové. Maso vyjmeme z pánve a uchováme je v teple. Z pánve slijeme přebytečný tuk, vlijeme koňak, zapálíme jej, pánev vrátíme na sporák a vyčkáme, až plamen zhasne. Podusíme šalotku, přidáme rajčata, worcesterskou omáčku, vývar, sůl a pepř a omáčku povaříme. Na pánev vrátíme steaky a vaříme doměkka. Hotové maso přeložíme na talíře, omáčku ještě chvíli povaříme, přidáme do ní pažitku a steaky jí přelijeme.

  • 2

    Jako přílohu podáváme rýži nebo těstoviny, ochucené připraženým máslem.

Komentáře k receptu