Křehký koláč s meruňkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 175 g Máslo čerstvé
  • 750 g Meruňky
  • 375 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Cukr krupice
  • 250 g Reveň (Rebarbora)
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1.5 dl Zakysaná smetana
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 3 polévková lžíce Pistácie
  • 6 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1114 kcal
  • Sacharidy 130 g
  • Tuky 58 g
  • Sodík 155 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 256 mg
  • Draslík 897.8 mg
  • Vláknina 18013.8 mg
  • Vitamín A 18013.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.8 mg
  • Vitamín E 4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 51.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na koláč si nejdříve připravíme křehké těsto. V míse smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.

  • 2

    Druhý den si na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta si na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou. Lze ho také vyválet jednodušeji v průhledné potravinářské fólií, těsto se pak nedrobí a práce jde snadněji. (Nepotřebujeme tak ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta.) Plackou vyložíme olejem vymazanou rozevírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem a vysypeme pistáciemi. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy a použijeme ho později jako víko.

  • 3

    Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtky. Omytou rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostky 2-3 cm velké. Vajíčka si vyšleháme a smícháme je se smetanou, medem, cukrem, vanilkovým cukrem. Naplníme formu meruňkami a rebarborou a zalijeme je smetanovou směsí. Pak ovoce pokryjeme těstovým víkem. Okraje spodního těsta potřeme bílkem a okraj víka přitlačíme a celý povrch propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.

  • 4

    Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova.

  • 5

    Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme na porce a podáváme.

Komentáře k receptu