Omáčka s bramborovým nákypem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 2 g Muškátový oříšek
  • 200 g Sýr Gouda 45%
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 150 g Šalotka
  • 10 g Jíška instantní
  • 150 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 40 g Česnek
  • 20 ml Citronová šťáva
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 629 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 1005 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 361.6 mg
  • Draslík 843.6 mg
  • Vláknina 7580.5 mg
  • Vitamín A 7580.5 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.7 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory vaříme 25 minut, poté je oloupeme a prolisujeme.

  • 2

    Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Žloutky se solí, s pepřem a muškátovým oříškem přidáme k bramborám a dobře promícháme. Sýr nakrájíme na drobné kostičky. K bramborám přidáme 3 polévkové lžíce másla a sýr a opatrně vmícháme bílkový sníh.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 200 °C. Ohnivzdornou formu vymažeme máslem a naplníme bramborovou směsi. Posypeme vločkami másla a zapékáme 20-30 minut dozlatova.

  • 4

    Rozpustíme zbývající máslo a lehce na něm osmažíme šalotku. Přidáme instantní jíšku a necháme ji vzkypět, ochutíme muškátovým oříškem, citronovou šťávou a pepřem. Nakonec vmícháme česnek a šlehačku.

Komentáře k receptu