Dušený humr s citronovou zálivkou
Suroviny
- 150 ml Vývar rybí
 - 750 ml Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Petržel - nať
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 5 ks Nové koření celé
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Citrony
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 kg Humr
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 444 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 989 mg
 - Bílkoviny 55 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 237.5 mg
 - Draslík 1507.9 mg
 - Vláknina 33342.8 mg
 - Vitamín A 33342.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 53.8 mg
 - Vitamín E 4.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a rozkrojíme na čtvrtiny. Z omytého citronu odkrojíme 2 plátky. Cibuli i plátky citronu vložíme do hrnce s rybím vývarem, přidáme kuličky pepře a nového koření a opláchnutý čerstvý tymián. Vývar naředíme 750 ml vody a přivedeme k varu. Poté přidáme omytého humra a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
 - 
                                2
Zálivku připravíme tak, že v misce důkladně rozmícháme olivový olej s citronovou šťávou, solí a mletým pepřem.
 - 
                                3
Hotového humra vyjmeme z hrnce. Když vychladne, zbavíme ho krunýře a maso nakrájíme na proužky. Využijeme i maso z klepet, které také nakrájíme na plátky.
 - 
                                4
Petrželovou nať opláchneme, vodu setřepeme a petržel na jemno nasekáme. Maso z humra pokapeme připravenou zálivkou, posypeme petrželkou a podáváme.