Jarní zelenina s nakládanými houbami a ananasem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 g Fazolové lusky zelené
  • 125 g Hrachové lusky
  • 150 g Ananas
  • 125 g Houby nakládané
  • 50 g Zázvor celý
  • 100 g Zelí hlávkové bílé
  • 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 2 ks Chilli paprička
  • 2 ks Česnek
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 0.5 dl Omáčka sojová světlá
  • 2 dl Vývar zeleninový
  • 0.5 dl Sherry brandy
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 299 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 101 g
  • Sodík 1213 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 12.9 mg
  • Draslík 403.3 mg
  • Vláknina 9975.8 mg
  • Vitamín A 9975.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 49.6 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z očištěné hlávky bílého zelí odloupneme jednotlivé listy (100g), překrojíme je a nakrájíme na širší nudličky. Mrkev, hráškové (sladké) a fazolové mladé lusky očistíme a omyjeme. Mrkev nakrájíme na kolečka, fazolové hráškové lusky překrojíme na polovinu. Čerstvý ananas okrájíme na čistou dužinu, vykrojíme tvrdý střed, sladkou dužinu nakrájíme na kostky. Bambusové konzervované výhonky scedíme, necháme odkapat, nakrájíme na proužky. Nakládané sladkokyselé houby (hřiby, ryzce ap.) scedíme a necháme odkapat. Chilli papričky rozkrojíme, zbavíme semínek, propláchneme pod tekoucí vodou, nakrájíme na tenké proužky. Oloupaný česnek a zázvor pokrájíme na tenké plátky.

  • 2

    Ve woku si rozehřejeme olej s máslem, na kterém orestujeme nejdříve česnek se zázvorem (2 minuty), pak přidáme zelí s lusky, houby a chilli. Vše promícháme a restujeme další 2 minuty. Přidáme bambusové výhonky, cukr, znovu promícháme, ochutíme sójovou omáčkou a Sherry brandy, přilijeme 1 dl zeleninového vývaru, promícháme a pod pokličkou dusíme 2-3 minuty. V 1 dl zeleninovém vývaru rozmícháme 1 lžičku škrobu a přimícháme ji do zeleniny. Pokrm ochutíme solí a vaříme ještě minutu.

  • 3

    Horkou zeleninu rozdělíme do misek a podáváme.

  • 4

Komentáře k receptu