Smažené hřebenatky ve vinné smetanové omáčce s šafránem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 900 g Hřebenatka
  • 150 ml Víno bílé
  • 150 ml Vývar rybí
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 kávová lžička Citronová šťáva
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Šafrán
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 208 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 291 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 57.8 mg
  • Draslík 425.1 mg
  • Vláknina 590.9 mg
  • Vitamín A 590.9 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si hřebenatky. Odstraníme sval naproti jikrám a jikry oddělíme od masa. Maso i jikry pokrájíme na silnější plátky. Maso osušíme, opepříme a osolíme.

  • 2

    Ve větším rendlíku svaříme vývar s vínem a šafránem. Pod poklicí vaříme zhruba čtvrt hodiny.

  • 3

    V hlubší pánvi na oleji orestujeme drobně pokrájenou cibuli a česnek. Poté přidáme hřebenatky a za občasného obracení smažíme pět minut. Maso musí být průhledné. Dbáme na to, aby se maso nesmažilo dlouho, aby nebylo tuhé. Hřebenatky vyjmeme z pánve a dáme na mísu.

  • 4

    Na výpek na pánvi vlijeme svařené víno s vývarem a šafránem a vařením zredukujeme na polovinu. Poté zašleháme opatrně smetanu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.

  • 5

    Restované hřebenatky vložíme do omáčky, zakapeme citronovou šťávou, podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

  • 6

    Hřebenatky s omáčkou a posekanou petrželovou natí servírujeme horké s čerstvým pečivem.

Komentáře k receptu