Zapečená ryba s bramborovou krustou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 700 g Brambory
  • 120 g Žampiony čerstvé
  • 350 g Treska uzená
  • 350 g Filé rybí
  • 250 g Krevety tygří - loupané
  • 120 g Sýr Gruyére
  • 625 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 8 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 613 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 92 g
  • Sodík 449 mg
  • Bílkoviny 59 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 133.3 mg
  • Draslík 985.6 mg
  • Vláknina 12354.2 mg
  • Vitamín A 12354.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.3 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Neloupané brambory v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté slijeme a necháme prochladnout.

  • 2

    Oba druhy ryb rozebereme na kousky, krevety vyloupeme a zbavíme střívek.

  • 3

    Čtyři lžíce másla rozehřejeme v silnostěnném hrnci, přidáme hořčici a mouku. Směs vymícháme dohladka, zašleháme mléko a dvě minuty povaříme. Poté omáčku odstavíme, vmícháme 90 g strouhaného sýra, aby vznikla hladká omáčka, a pod fólií necháme vychladnout.

  • 4

    Na oleji v širším rendlíku orestujeme nakrájenou cibuli. Po pěti minutách přidáme nakrájenou mrkev, pórek, pokrájený jeden řapík celeru, rozkrojené žampiony a směs smažíme zhruba deset minut. Poté vmícháme strouhanou kůru z jednoho citronu a povaříme.

  • 5

    Zeleninovou směs, posekané bylinky, krevety a ryby vmícháme do omáčky a vše vlijeme do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli máslem.

  • 6

    Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, vmícháme čtyři lžíce rozehřátého másla a narovnáme na směs v zapékací míse. Na brambory nastrouháme 30 g sýra, mísu zakryjeme alobalem a směs pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Po půl hodině odstraníme alobal a pečeme další půlhodinu.

  • 7

    Hned rozdělíme na talíře a můžeme přidat směs vařené zeleniny.

Komentáře k receptu