Polévka z červeného zelí s bažantem a švestkami
Suroviny
- 60 g Cibule
- 30 g Husí sádlo
- 500 g Zelí červené - sterilizované
- 5 g Sůl
- 10 g Cukr krupice
- 5 g Pepř černý mletý
- 10 g Petržel - nať
- 50 g Zakysaná smetana
- 125 g Švestky
- 15 g Hořčice
- 500 ml Víno červené
- 15 ml Ocet Sherry
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Jalovec
- 2 ks Jablka
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Bažant obecný
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 556 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 23 g
- Sodík 613 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 127.6 mg
- Draslík 884.5 mg
- Vláknina 8544.3 mg
- Vitamín A 8544.3 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Husí sádlo rozehřejeme ve velkém hrnci a cibuli na něm osmažíme. Přidáme červené zelí a osmažíme. 
- 
                                2Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a dužinu nakrájíme na plátky. Přidáme zelí. Přidáme červené víno, bobkové listy, 1 l vody přivedeme k varu. 
- 
                                3Mezitím omyjeme bažanta, rozdělíme na 6-8 dílů, osolíme a potřeme rozmačkanými jalovčinkami a hořčicí. 
- 
                                4Bažanta a sušené švestky přidáme do polévky a na mírném ohni vaříme asi 1 hodinu. Bažanta vyjmeme a maso vykostíme. Bobkové listy odstraníme a maso znovu vložíme do polévky. 
- 
                                5Polévku ochutíme cukrem, octem sherry a pepřem. Ozdobíme petrželkou, lžící kyselé smetany a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        