Těstoviny a brambory po neapolsku
Suroviny
- 100 g Brambory
 - 60 g Šunka dušená
 - 400 g Těstoviny konzumní
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 1500 ml Vývar zeleninový
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
 - 1 polévková lžíce Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
 - 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 734 kcal
 - Sacharidy 107 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 2383 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 20.4 mg
 - Draslík 634.9 mg
 - Vláknina 8715 mg
 - Vitamín A 8715 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.7 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šunku nakrájíme na maličké kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky, pak na proužky a nakonec na stejně velké kostičky.
 - 
                                2
Česnek i se slupkou rozkrojíme na 2 dílky, vyjmeme z něj vnitřní klíček a dáme ho do většího kastrolu s rozehřátým olejem. Přidáme šunku a ihned po ní i brambory a restujeme 2 minuty, přitom je často obracíme. Zalijeme 3-4 sběračkami vroucího vývaru a přidáme těstoviny. Pokračujeme ve vaření, jako by se jednalo o rizoto, když se vyvaří, přilijeme vývar. Dostatečně osolíme a opepříme. Jakmile jsou těstoviny uvařené „al dente", přidáme trošku vývaru a sýry; dobře promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme stát 5 minut mimo plamen.
 - 
                                3
Těstoviny s bramborami podáváme po neapolsku, ještě horké.