Novoroční čočkový salát s hovězím jazykem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 2 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Čočka jedlá
  • 8 g Sůl
  • 3 g Pepř černý celý
  • 600 g Hovězí jazyk
  • 200 g Hroznové víno
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Grapefruity
  • 4 ks Celer řapíkatý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 cl Olej olivový
  • 8 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 850 kcal
  • Sacharidy 102 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 912 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 102 g
  • Cholesterol 130.5 mg
  • Draslík 1914.1 mg
  • Vláknina 60472 mg
  • Vitamín A 60472 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 120.4 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čočku namočíme asi 12 hodin předem. Zcedíme, dáme do čisté vody, přidáme česnek, cibuli, bobkový list a pár kuliček pepře a uvaříme na mírném ohni doměkka. Hovězí jazyk dobře opereme, zalijeme studenou vodou, aby byl zcela ponořen a vaříme na mírném ohni, dokud není měkký (asi hodinu). Mezitím nakrájíme červenou cibuli na kolečka, posolíme a necháme pustit šťávu. Oloupeme grapefruit a rozdělíme ho na jednotlivé dílky. Omyjeme hroznové víno, kuličky rozpůlíme a zbavíme zrníček. Celerové stonky omyjeme, nakrájíme na kolečka, pár zelených konců necháme na ozdobení.

  • 2

    Ještě teplou uvařenou čočku zcedíme, dáme do mísy a zalijeme citronovou šťávou. Přidáme cibuli ve vlastní šťávě, hroznové víno, nakrájený celer a dílky grepu, důkladně promícháme. Hovězí jazyk ještě horký oloupeme, za studena by to už nešlo, a nakrájíme na slabé plátky, které vějířovitě poklademe na okraj servírovací mísy. Do středu navršíme čočkový salát, který až před podáváním zalijeme dresinkem. Na dresink smícháme v misce 4 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř a po kapkách vmícháme olej. Ozdobíme celerovými listy.

Komentáře k receptu