Jehněčí vývar s chřestem
Suroviny
- 200 g Brokolice
- 50 g Žampiony čerstvé
- 200 g Chřest sterilovaný
- 200 g Květák
- 200 g Mrkev kořen
- 750 g Jehněčí krkovice
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Petržel - nať
- 200 g Pórek
- 60 g Celer - nať
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno bílé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1219 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 99 g
- Sodík 663 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 172.1 mg
- Draslík 1426.5 mg
- Vláknina 17060.3 mg
- Vitamín A 17060.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 120.1 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Oloupanou mrkev omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky. Žampiony očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. 
- 
                                2Nakládaný konzervovaný chřest scedíme a necháme odkapat. 
- 
                                3V hrnci si rozehřejeme máslo a mrkev se žampiony podusíme, pak přilijeme jehněčí vývar (1 litr), doložíme brokolici, dochutíme solí, bílým pepřem a špetkou muškátového oříšku. Polévku povaříme 5-8 minut, přidáme nakonec chřest s petrželkou, promícháme a podáváme. 
- 
                                4Jehněčí masový vývar [28495]: 
- 
                                5Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý. 
- 
                                6Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. 
- 
                                7V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. 
- 
                                8Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru. 
- 
                                9Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        