Zvěřinový vývar s čočkou a švestkami
Suroviny
- 40 g Celer - nať
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Čočka jedlá
- 200 g Lilek
- 200 g Mrkev kořen
- 40 g Petržel - nať
- 30 g Zázvor celý
- 150 g Švestky sušené
- 200 g Petržel kořen
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 25 g Česnekové máslo
- 4 krajíc Chléb toastový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
- 2 ks Cibule
- 3 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 2 ks Jalovec
- 2 ks Hřebíček
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Semínka slunečnicová loupaná
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 781 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 98 g
- Sodík 477 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 86 g
- Cholesterol 102 mg
- Draslík 1579.1 mg
- Vláknina 56522.6 mg
- Vitamín A 56522.6 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 67.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Čočku přebereme, promyjeme a den předem ji namočíme do studené vody. 
- 
                                2Druhý den čočku slijeme. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme na kostičky, sušené švestky omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupaný lilek pokrájíme na kostičky. V pánvi nasucho opražíme slunečnicová semínka. Opláchnutý čerstvý rozmarýn pokrájíme nadrobno. 
- 
                                3V hrnci si na rozpuštěném másle zpěníme cibuli, přidáme k ní čočku, lilek a švestky. 
- 
                                4Promícháme a dusíme pod pokličkou 5-7 minut. Pak přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, dochutíme mletým barevným pepřem, solí a pomalu vaříme 15 minut. Když je čočka měkká, zamícháme do polévky rozmarýn. Do talířů dáme po 1 lžíci slunečnicová semínka, zalijeme polévkou a podáváme. 
- 
                                5K této čočkové polévce podáváme opečený chléb (v toustovači), který potřeme česnekovým máslem. 
- 
                                6Zvěřinový bujon [28678]: 
- 
                                7Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. 
- 
                                8Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. 
- 
                                9V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. 
- 
                                10Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. 
- 
                                11Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        