Bujon se štěrbákem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 100 g Petržel kořen
- 200 g Štěrbák zahradní
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 2 špetka Sůl
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 576 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 135 g
- Sodík 847 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 185 mg
- Draslík 1144.8 mg
- Vláknina 14264.8 mg
- Vitamín A 14264.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omyté vnější listy štěrbáku pokrájíme na nudličky. Bazalkové omyté listy pokrájíme na tenké proužky. 
- 
                                2V hrnci na rozpuštěném bylinkovém másle zeleninu podusíme, zalijeme 1 litrem slepičího bujonu, promícháme, dochutíme solí a podáváme. Slepičí bujon [28675]: 
- 
                                3Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. 
- 
                                4Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. 
- 
                                5Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. 
- 
                                6Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. 
- 
                                7Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        