Husí bujon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Husí drůbky
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 590 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 100 g
  • Sodík 562 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 18 mg
  • Draslík 601.6 mg
  • Vláknina 8865.7 mg
  • Vitamín A 8865.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 59.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 2

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 3

    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 4

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 5

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu